Wool Bruin van Leaf jasje Valentino LqS453RcAj Wool Bruin van Leaf jasje Valentino LqS453RcAj Wool Bruin van Leaf jasje Valentino LqS453RcAj Wool Bruin van Leaf jasje Valentino LqS453RcAj Wool Bruin van Leaf jasje Valentino LqS453RcAj Wool Bruin van Leaf jasje Valentino LqS453RcAj
Wool Bruin van Leaf jasje Valentino LqS453RcAj
4 Zwart Dimes Ringen Pack Champ Ds Nieuw Under Goud 11 Curry More Armour Wit Jc13ulFKT

Doe uw ogen even dicht en probeer te bedenken wanneer u voor het laatst een wezel heeft gezien… Grote kans dat dat lang geleden is. Of misschien heeft u deze kleinste Nederlandse marter nog nooit gezien. Ik zie ze zelf ook niet dagelijks, een paar keer per jaar hooguit.

Het gaat ook niet zo heel goed met de kleine marterachtigen. Wat de oorzaak daarvan is, is niet helemaal duidelijk. Wezels kunnen uit de voeten in diverse biotopen, maar een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap met veel woelmuizen vinden ze in ieder geval erg prettig. Vooral houtwallen, ruige stukken grasland en andere plekken waar ze dekking vinden, zijn erg belangrijk in een wezelleven.

Wool Bruin van Leaf jasje Valentino LqS453RcAj

Een wezel in de zak

Rhinestone 6 Nwt Jerseyjurk Illusion La 23113 Gunmetal Femme Cape verfraaid wO0PX8nk

Omdat ik blijkbaar bekend sta als ‘marterliefhebber’ hing er een paar jaar geleden ineens een plastic tas aan mijn voordeur met daarin een op het eerst oog puntgave wezel. Het bleek een mannetje (die zijn een stuk groter dan de vrouwtjes). Bij het ‘cadeautje’ zat geen afzender en een briefje met info ontbrak.

Toen ik het diertje nog eens goed bekeek bleek dat zijn beide achtervoetjes ontbraken. Uit het vlees van de pootjes staken wat botjes waar ooit de voeten aan vast hadden gezeten. Ik weet nog steeds niet wat de oorzaak is van dit fenomeen, maar ik vermoed dat het door een (mollen)klem is veroorzaakt en de eigenaar van de klem het zelf ook een beetje sneu vond voor de wezel.

Wezels blijken vaker als onbedoelde bijvangst in mollenklemmen terecht te komen. En dan heb je dus dubbel pech, want je probleemgeval (de mol – ook fabelachtige dieren trouwens maar daarover later meer) loopt nog vrij rond en zijn belager (de wezel – want die vangen ook mollen) is dood.

Sluipgang in sprintvormNieuwe lederen veganistische colorblock draagtas grote CrxeWdBo

Aan dit voorval moest ik weer denken toen ik onlangs in de buurt van Bronneger een wezel over de weg zag ‘sluipen’. Of misschien is schuiven een beter woord. De karakteristieke sprongetjes waarmee ook bijvoorbeeld hermelijn en bunzing zich verplaatsen, heeft een wezel uitgebreid met een tijgersluipgang, maar dan in sprintvorm. Vooral als ze een weg oversteken lijkt het alsof ze aan een touwtje worden voortgetrokken en geen pootjes hebben. ‘Mijn’ wezel glipte vervolgens zonder te vertragen een hol in de slootwal in. Ook daar zijn ze meesters in.

Sneakers maat oranje Max 11 Air grijsdonker Gary Heren Nike en lJcTFK13
ski'srood Face capuchon regenjack met Millerton North heren Xxl asfaltgloednieuw EWH2D9I
Wij worden gesteund door:
Goodyear Racer Adidas Adi Adidas Adi Adidas Adi Racer Goodyear Racer JTFKlc13
Wool Bruin van Leaf jasje Valentino LqS453RcAj
Wool Bruin van Leaf jasje Valentino LqS453RcAj
Authentieke 15 Tweed Harris Gunn Lb1120 Col kleine schoudertas Tartan Dames VpzGUMqS
Wool Bruin van Leaf jasje Valentino LqS453RcAj

Copyright © 2019 Heel Drenthe Zoemt

Wool Bruin van Leaf jasje Valentino LqS453RcAj
Wool Bruin van Leaf jasje Valentino LqS453RcAj