Lela bloemen Nwt1995 Sz Rose jacquard 10 boothalsjurk kXOPZui Lela bloemen Nwt1995 Sz Rose jacquard 10 boothalsjurk kXOPZui Lela bloemen Nwt1995 Sz Rose jacquard 10 boothalsjurk kXOPZui Lela bloemen Nwt1995 Sz Rose jacquard 10 boothalsjurk kXOPZui Lela bloemen Nwt1995 Sz Rose jacquard 10 boothalsjurk kXOPZui Lela bloemen Nwt1995 Sz Rose jacquard 10 boothalsjurk kXOPZui
Lela bloemen Nwt1995 Sz Rose jacquard 10 boothalsjurk kXOPZui
Pink Zilver Beijo Vinyl Patent Hardware Gloss Convertible Purse Vintage IE9H2DW

Doe uw ogen even dicht en probeer te bedenken wanneer u voor het laatst een wezel heeft gezien… Grote kans dat dat lang geleden is. Of misschien heeft u deze kleinste Nederlandse marter nog nooit gezien. Ik zie ze zelf ook niet dagelijks, een paar keer per jaar hooguit.

Het gaat ook niet zo heel goed met de kleine marterachtigen. Wat de oorzaak daarvan is, is niet helemaal duidelijk. Wezels kunnen uit de voeten in diverse biotopen, maar een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap met veel woelmuizen vinden ze in ieder geval erg prettig. Vooral houtwallen, ruige stukken grasland en andere plekken waar ze dekking vinden, zijn erg belangrijk in een wezelleven.

Lela bloemen Nwt1995 Sz Rose jacquard 10 boothalsjurk kXOPZui

Een wezel in de zak

Print Woman Met Tas Desigual Handvat New Collection Clutch Tropical Bag ZTOuPkXi

Omdat ik blijkbaar bekend sta als ‘marterliefhebber’ hing er een paar jaar geleden ineens een plastic tas aan mijn voordeur met daarin een op het eerst oog puntgave wezel. Het bleek een mannetje (die zijn een stuk groter dan de vrouwtjes). Bij het ‘cadeautje’ zat geen afzender en een briefje met info ontbrak.

Toen ik het diertje nog eens goed bekeek bleek dat zijn beide achtervoetjes ontbraken. Uit het vlees van de pootjes staken wat botjes waar ooit de voeten aan vast hadden gezeten. Ik weet nog steeds niet wat de oorzaak is van dit fenomeen, maar ik vermoed dat het door een (mollen)klem is veroorzaakt en de eigenaar van de klem het zelf ook een beetje sneu vond voor de wezel.

Wezels blijken vaker als onbedoelde bijvangst in mollenklemmen terecht te komen. En dan heb je dus dubbel pech, want je probleemgeval (de mol – ook fabelachtige dieren trouwens maar daarover later meer) loopt nog vrij rond en zijn belager (de wezel – want die vangen ook mollen) is dood.

Sluipgang in sprintvormIt Xl Kleur Philipp Push Plein Tshirt Zwart Model Maat qMLzpUGSV

Aan dit voorval moest ik weer denken toen ik onlangs in de buurt van Bronneger een wezel over de weg zag ‘sluipen’. Of misschien is schuiven een beter woord. De karakteristieke sprongetjes waarmee ook bijvoorbeeld hermelijn en bunzing zich verplaatsen, heeft een wezel uitgebreid met een tijgersluipgang, maar dan in sprintvorm. Vooral als ze een weg oversteken lijkt het alsof ze aan een touwtje worden voortgetrokken en geen pootjes hebben. ‘Mijn’ wezel glipte vervolgens zonder te vertragen een hol in de slootwal in. Ook daar zijn ze meesters in.

katoen blauwe Shirt voorzijde knop maat Xl Dye bloemen stijl Tie Hilfiger Hawaiian 0OnyvwmN8
Klein Crossbody Navy handtas Nwt Calvin Blue oCderxB
Wij worden gesteund door:
CrossbodyHandle In Bag OneAll Owned Pre Gratis Thirty verzending Carrying 34jqARL5
Lela bloemen Nwt1995 Sz Rose jacquard 10 boothalsjurk kXOPZui
Lela bloemen Nwt1995 Sz Rose jacquard 10 boothalsjurk kXOPZui
vacht Vintage 100echt Grijs effect Heren schapenvacht Shearling B3 Jungle jas vy0mn8ONw
Natuur en Milieufederatie DrentheLela bloemen Nwt1995 Sz Rose jacquard 10 boothalsjurk kXOPZui Hertenkamp 6 9401 HL Assen Tel: 0592 – 311150Heren moten Classic Oxford Skechers Fit elson 76fgby E-mail: [email protected] Contact Lela bloemen Nwt1995 Sz Rose jacquard 10 boothalsjurk kXOPZui
Chocolate Md 9 1883 Heren cowboylaarzen 5 geiten 107 Stonewash D465 Lucchese New 6vmfIYby7g
Faceshellnieuw en met Miche Luxe stofkap Demi Hampton verpakking CdxBoe
Lela bloemen Nwt1995 Sz Rose jacquard 10 boothalsjurk kXOPZui

Copyright © 2019 Heel Drenthe Zoemt

Lela bloemen Nwt1995 Sz Rose jacquard 10 boothalsjurk kXOPZui
Lela bloemen Nwt1995 Sz Rose jacquard 10 boothalsjurk kXOPZui