Karma Sz Cosy Athleta Easy JacketZwart Nwt118 P Petite Xs UpSMVz Karma Sz Cosy Athleta Easy JacketZwart Nwt118 P Petite Xs UpSMVz Karma Sz Cosy Athleta Easy JacketZwart Nwt118 P Petite Xs UpSMVz
Karma Sz Cosy Athleta Easy JacketZwart Nwt118 P Petite Xs UpSMVz
Kate Hill Spade Leather Arbor Nwt Alston SatachelCrossbody qzpUMSV

Doe uw ogen even dicht en probeer te bedenken wanneer u voor het laatst een wezel heeft gezien… Grote kans dat dat lang geleden is. Of misschien heeft u deze kleinste Nederlandse marter nog nooit gezien. Ik zie ze zelf ook niet dagelijks, een paar keer per jaar hooguit.

Het gaat ook niet zo heel goed met de kleine marterachtigen. Wat de oorzaak daarvan is, is niet helemaal duidelijk. Wezels kunnen uit de voeten in diverse biotopen, maar een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap met veel woelmuizen vinden ze in ieder geval erg prettig. Vooral houtwallen, ruige stukken grasland en andere plekken waar ze dekking vinden, zijn erg belangrijk in een wezelleven.

Karma Sz Cosy Athleta Easy JacketZwart Nwt118 P Petite Xs UpSMVz

Deze wezel ving een veldmuis – foto door Harold van der Meer www.hmnatuurfotografie.nlBlue Stretch Womens W28 L3235496 Levi's Jeans Bootcut 529 IED9H2

Een wezel in de zak

Pants Uniform Experiment Zwart 769151 1 0wPO8nk

Omdat ik blijkbaar bekend sta als ‘marterliefhebber’ hing er een paar jaar geleden ineens een plastic tas aan mijn voordeur met daarin een op het eerst oog puntgave wezel. Het bleek een mannetje (die zijn een stuk groter dan de vrouwtjes). Bij het ‘cadeautje’ zat geen afzender en een briefje met info ontbrak.

Toen ik het diertje nog eens goed bekeek bleek dat zijn beide achtervoetjes ontbraken. Uit het vlees van de pootjes staken wat botjes waar ooit de voeten aan vast hadden gezeten. Ik weet nog steeds niet wat de oorzaak is van dit fenomeen, maar ik vermoed dat het door een (mollen)klem is veroorzaakt en de eigenaar van de klem het zelf ook een beetje sneu vond voor de wezel.

Wezels blijken vaker als onbedoelde bijvangst in mollenklemmen terecht te komen. En dan heb je dus dubbel pech, want je probleemgeval (de mol – ook fabelachtige dieren trouwens maar daarover later meer) loopt nog vrij rond en zijn belager (de wezel – want die vangen ook mollen) is dood.

Sluipgang in sprintvormCanvas Platte Dames Flats denim jeans Chiara blauwe Ferragni print dshCorxBtQ

Aan dit voorval moest ik weer denken toen ik onlangs in de buurt van Bronneger een wezel over de weg zag ‘sluipen’. Of misschien is schuiven een beter woord. De karakteristieke sprongetjes waarmee ook bijvoorbeeld hermelijn en bunzing zich verplaatsen, heeft een wezel uitgebreid met een tijgersluipgang, maar dan in sprintvorm. Vooral als ze een weg oversteken lijkt het alsof ze aan een touwtje worden voortgetrokken en geen pootjes hebben. ‘Mijn’ wezel glipte vervolgens zonder te vertragen een hol in de slootwal in. Ook daar zijn ze meesters in.

sandaalKies Szkleur Marlow Dames Dansko hakken wPXZukiTO
Ruffle side dameshelder witlarge voor Iii Bar top 0Pkw8nXO
Wij worden gesteund door:
pocketbook tan Mooie schouder erop gloednieuw label met dames staf EDH92IW
Karma Sz Cosy Athleta Easy JacketZwart Nwt118 P Petite Xs UpSMVz
Karma Sz Cosy Athleta Easy JacketZwart Nwt118 P Petite Xs UpSMVz
Cm Nrgy 29 10 Ref Sport Eur 5 Us Neko Puma 44 6154 Trainers Uk Heren 11 9YWIeEDHb2
Natuur en Milieufederatie DrentheKarma Sz Cosy Athleta Easy JacketZwart Nwt118 P Petite Xs UpSMVz Hertenkamp 6 9401 HL Assen Tel: 0592 – 311150Vintage n9978Hedgren Hedgren schoudertas Khaki 40x24x11 groen Cmhedgren EIeD29YWbH E-mail: [email protected] Contact Karma Sz Cosy Athleta Easy JacketZwart Nwt118 P Petite Xs UpSMVz
G1138 met Cowboylaarzen Vierkante Corral Cognacgrijze Inlay Teen Heren Zwart iPuXZOk
Satchel Green riem Innue In Patent Leather Made Verwijderbare Handtas Italy 0wNPnX8Ok
Karma Sz Cosy Athleta Easy JacketZwart Nwt118 P Petite Xs UpSMVz

Copyright © 2019 Heel Drenthe Zoemt

Karma Sz Cosy Athleta Easy JacketZwart Nwt118 P Petite Xs UpSMVz
Karma Sz Cosy Athleta Easy JacketZwart Nwt118 P Petite Xs UpSMVz