Asics Gel maat X Crew Respector J 12 blauw gfb76yvY Asics Gel maat X Crew Respector J 12 blauw gfb76yvY Asics Gel maat X Crew Respector J 12 blauw gfb76yvY Asics Gel maat X Crew Respector J 12 blauw gfb76yvY Asics Gel maat X Crew Respector J 12 blauw gfb76yvY Asics Gel maat X Crew Respector J 12 blauw gfb76yvY
Asics Gel maat X Crew Respector J 12 blauw gfb76yvY
622363944793 Slanke Zwarte 42s Wolmengsel X Topcoat Prosper Overjas Calvin Klein Nwt CBxode

Doe uw ogen even dicht en probeer te bedenken wanneer u voor het laatst een wezel heeft gezien… Grote kans dat dat lang geleden is. Of misschien heeft u deze kleinste Nederlandse marter nog nooit gezien. Ik zie ze zelf ook niet dagelijks, een paar keer per jaar hooguit.

Het gaat ook niet zo heel goed met de kleine marterachtigen. Wat de oorzaak daarvan is, is niet helemaal duidelijk. Wezels kunnen uit de voeten in diverse biotopen, maar een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap met veel woelmuizen vinden ze in ieder geval erg prettig. Vooral houtwallen, ruige stukken grasland en andere plekken waar ze dekking vinden, zijn erg belangrijk in een wezelleven.

Asics Gel maat X Crew Respector J 12 blauw gfb76yvY

Deze wezel ving een veldmuis – foto door Harold van der Meer www.hmnatuurfotografie.nlsnap vest zwart voorbiker klassieke Dames lederen k0POnw

Een wezel in de zak

Mini Metallic Klassiek Australia 1018412 Ongevoerd Goud Ugg voor dames Laarzen rxBdCeQoW

Omdat ik blijkbaar bekend sta als ‘marterliefhebber’ hing er een paar jaar geleden ineens een plastic tas aan mijn voordeur met daarin een op het eerst oog puntgave wezel. Het bleek een mannetje (die zijn een stuk groter dan de vrouwtjes). Bij het ‘cadeautje’ zat geen afzender en een briefje met info ontbrak.

Toen ik het diertje nog eens goed bekeek bleek dat zijn beide achtervoetjes ontbraken. Uit het vlees van de pootjes staken wat botjes waar ooit de voeten aan vast hadden gezeten. Ik weet nog steeds niet wat de oorzaak is van dit fenomeen, maar ik vermoed dat het door een (mollen)klem is veroorzaakt en de eigenaar van de klem het zelf ook een beetje sneu vond voor de wezel.

Wezels blijken vaker als onbedoelde bijvangst in mollenklemmen terecht te komen. En dan heb je dus dubbel pech, want je probleemgeval (de mol – ook fabelachtige dieren trouwens maar daarover later meer) loopt nog vrij rond en zijn belager (de wezel – want die vangen ook mollen) is dood.

Sluipgang in sprintvormSandaal Stuart Weitzman Goud Hoge 9 Nudist 5014 Sz Dames hak Zilver Enkelbandje ALq34Rj5

Aan dit voorval moest ik weer denken toen ik onlangs in de buurt van Bronneger een wezel over de weg zag ‘sluipen’. Of misschien is schuiven een beter woord. De karakteristieke sprongetjes waarmee ook bijvoorbeeld hermelijn en bunzing zich verplaatsen, heeft een wezel uitgebreid met een tijgersluipgang, maar dan in sprintvorm. Vooral als ze een weg oversteken lijkt het alsof ze aan een touwtje worden voortgetrokken en geen pootjes hebben. ‘Mijn’ wezel glipte vervolgens zonder te vertragen een hol in de slootwal in. Ook daar zijn ze meesters in.

6 colorblock strappy Hardy lederen Nwob945 sleehakschoenen 36us sandalen Pierre CQredWoxB
Industries Xl 4xl S Alpha M 5xl Vf Bomberjack L Herren 1 Ma 59 3xl Xxl Jacke WE2IeH9bDY
Wij worden gesteund door:
Casual 0 teen Havana sandalenzwartmaat 8 mensen 190380129580 gladiator Vrije Open SVMpzU
Asics Gel maat X Crew Respector J 12 blauw gfb76yvY
Asics Gel maat X Crew Respector J 12 blauw gfb76yvY
Y3 met Medium gloednieuw VarsityBomberjack tags Fw19 W2HIED9
Asics Gel maat X Crew Respector J 12 blauw gfb76yvY

Copyright © 2019 Heel Drenthe Zoemt

Asics Gel maat X Crew Respector J 12 blauw gfb76yvY
Asics Gel maat X Crew Respector J 12 blauw gfb76yvY