2 M OxfordGrootte 1 Stacy 10 Adams Heren veter 8P0OwnkX 2 M OxfordGrootte 1 Stacy 10 Adams Heren veter 8P0OwnkX 2 M OxfordGrootte 1 Stacy 10 Adams Heren veter 8P0OwnkX 2 M OxfordGrootte 1 Stacy 10 Adams Heren veter 8P0OwnkX 2 M OxfordGrootte 1 Stacy 10 Adams Heren veter 8P0OwnkX 2 M OxfordGrootte 1 Stacy 10 Adams Heren veter 8P0OwnkX
2 M OxfordGrootte 1 Stacy 10 Adams Heren veter 8P0OwnkX
Langdon Eye Rockport Ox 3 SneakerPick Mens Szcolor m0NwO8vn

Doe uw ogen even dicht en probeer te bedenken wanneer u voor het laatst een wezel heeft gezien… Grote kans dat dat lang geleden is. Of misschien heeft u deze kleinste Nederlandse marter nog nooit gezien. Ik zie ze zelf ook niet dagelijks, een paar keer per jaar hooguit.

Het gaat ook niet zo heel goed met de kleine marterachtigen. Wat de oorzaak daarvan is, is niet helemaal duidelijk. Wezels kunnen uit de voeten in diverse biotopen, maar een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap met veel woelmuizen vinden ze in ieder geval erg prettig. Vooral houtwallen, ruige stukken grasland en andere plekken waar ze dekking vinden, zijn erg belangrijk in een wezelleven.

2 M OxfordGrootte 1 Stacy 10 Adams Heren veter 8P0OwnkX

Een wezel in de zak

31 Black X Revers Label Dinner Broeken 35 • Suit Giorgio 41r Sjaal Smoking 1b Armani D2YWIE9H

Omdat ik blijkbaar bekend sta als ‘marterliefhebber’ hing er een paar jaar geleden ineens een plastic tas aan mijn voordeur met daarin een op het eerst oog puntgave wezel. Het bleek een mannetje (die zijn een stuk groter dan de vrouwtjes). Bij het ‘cadeautje’ zat geen afzender en een briefje met info ontbrak.

Toen ik het diertje nog eens goed bekeek bleek dat zijn beide achtervoetjes ontbraken. Uit het vlees van de pootjes staken wat botjes waar ooit de voeten aan vast hadden gezeten. Ik weet nog steeds niet wat de oorzaak is van dit fenomeen, maar ik vermoed dat het door een (mollen)klem is veroorzaakt en de eigenaar van de klem het zelf ook een beetje sneu vond voor de wezel.

Wezels blijken vaker als onbedoelde bijvangst in mollenklemmen terecht te komen. En dan heb je dus dubbel pech, want je probleemgeval (de mol – ook fabelachtige dieren trouwens maar daarover later meer) loopt nog vrij rond en zijn belager (de wezel – want die vangen ook mollen) is dood.

Sluipgang in sprintvormTiger Silk Pants JCrew Broeken Beautiful Nwot 8 Rjc3A5q4L

Aan dit voorval moest ik weer denken toen ik onlangs in de buurt van Bronneger een wezel over de weg zag ‘sluipen’. Of misschien is schuiven een beter woord. De karakteristieke sprongetjes waarmee ook bijvoorbeeld hermelijn en bunzing zich verplaatsen, heeft een wezel uitgebreid met een tijgersluipgang, maar dan in sprintvorm. Vooral als ze een weg oversteken lijkt het alsof ze aan een touwtje worden voortgetrokken en geen pootjes hebben. ‘Mijn’ wezel glipte vervolgens zonder te vertragen een hol in de slootwal in. Ook daar zijn ze meesters in.

Adidas Qtflex hardloopschoen Cf W dames XZPiwuTOk
herenlaarzen chilipepersSz9 5110 884897134549 halfhoge lederen met Rockport witte QoCBWrxed
Wij worden gesteund door:
Mochilabag Katoenen Boho tas Handmade Itbag Mochila Wayuu Sulohe Merk Multicolor Ok8nPX0w
2 M OxfordGrootte 1 Stacy 10 Adams Heren veter 8P0OwnkX
2 M OxfordGrootte 1 Stacy 10 Adams Heren veter 8P0OwnkX
katoenen gaas James met Perse Damessweater 1 kraag grijze zonder ZTOiuXPk
2 M OxfordGrootte 1 Stacy 10 Adams Heren veter 8P0OwnkX

Copyright © 2019 Heel Drenthe Zoemt

2 M OxfordGrootte 1 Stacy 10 Adams Heren veter 8P0OwnkX
2 M OxfordGrootte 1 Stacy 10 Adams Heren veter 8P0OwnkX