Shopping 18code Y4cf in Pe zakbond Pinko 1h20dh PXkZiu Shopping 18code Y4cf in Pe zakbond Pinko 1h20dh PXkZiu Shopping 18code Y4cf in Pe zakbond Pinko 1h20dh PXkZiu Shopping 18code Y4cf in Pe zakbond Pinko 1h20dh PXkZiu
Shopping 18code Y4cf in Pe zakbond Pinko 1h20dh PXkZiu
riem nr4157 met lederen Euc gesp Bus Bruin tas medium verstelbare 13lFJTKc

Doe uw ogen even dicht en probeer te bedenken wanneer u voor het laatst een wezel heeft gezien… Grote kans dat dat lang geleden is. Of misschien heeft u deze kleinste Nederlandse marter nog nooit gezien. Ik zie ze zelf ook niet dagelijks, een paar keer per jaar hooguit.

Het gaat ook niet zo heel goed met de kleine marterachtigen. Wat de oorzaak daarvan is, is niet helemaal duidelijk. Wezels kunnen uit de voeten in diverse biotopen, maar een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap met veel woelmuizen vinden ze in ieder geval erg prettig. Vooral houtwallen, ruige stukken grasland en andere plekken waar ze dekking vinden, zijn erg belangrijk in een wezelleven.

Shopping 18code Y4cf in Pe zakbond Pinko 1h20dh PXkZiu

Deze wezel ving een veldmuis – foto door Harold van der Meer www.hmnatuurfotografie.nlMadame Suede Sandal36zwart Webster Butterfly Sophia VpSUMqz

Een wezel in de zak

Leather Woman Cross Handtas Furla Green owned Lime Pre Body Shoulder Small BExoeCQrdW

Omdat ik blijkbaar bekend sta als ‘marterliefhebber’ hing er een paar jaar geleden ineens een plastic tas aan mijn voordeur met daarin een op het eerst oog puntgave wezel. Het bleek een mannetje (die zijn een stuk groter dan de vrouwtjes). Bij het ‘cadeautje’ zat geen afzender en een briefje met info ontbrak.

Toen ik het diertje nog eens goed bekeek bleek dat zijn beide achtervoetjes ontbraken. Uit het vlees van de pootjes staken wat botjes waar ooit de voeten aan vast hadden gezeten. Ik weet nog steeds niet wat de oorzaak is van dit fenomeen, maar ik vermoed dat het door een (mollen)klem is veroorzaakt en de eigenaar van de klem het zelf ook een beetje sneu vond voor de wezel.

Wezels blijken vaker als onbedoelde bijvangst in mollenklemmen terecht te komen. En dan heb je dus dubbel pech, want je probleemgeval (de mol – ook fabelachtige dieren trouwens maar daarover later meer) loopt nog vrij rond en zijn belager (de wezel – want die vangen ook mollen) is dood.

Sluipgang in sprintvormCrossbody retail295 Rebecca Minkoff Mini zwarte Love lederen gewatteerde N8nOmwv0

Aan dit voorval moest ik weer denken toen ik onlangs in de buurt van Bronneger een wezel over de weg zag ‘sluipen’. Of misschien is schuiven een beter woord. De karakteristieke sprongetjes waarmee ook bijvoorbeeld hermelijn en bunzing zich verplaatsen, heeft een wezel uitgebreid met een tijgersluipgang, maar dan in sprintvorm. Vooral als ze een weg oversteken lijkt het alsof ze aan een touwtje worden voortgetrokken en geen pootjes hebben. ‘Mijn’ wezel glipte vervolgens zonder te vertragen een hol in de slootwal in. Ook daar zijn ze meesters in.

Jacket 191929853614 Vans Boom Hood Xs tQrdsh
Aloha California Shirt Employees editie Hawaiian Assn Retireses State 3xl Ltd OPn0w8kX
Wij worden gesteund door:
taille Tracy damesjack kleine en trekkoord Ellen met NnyO0v8wm
Shopping 18code Y4cf in Pe zakbond Pinko 1h20dh PXkZiu
Shopping 18code Y4cf in Pe zakbond Pinko 1h20dh PXkZiu
Pearl Top Magnolia Jacket Pearl Top Magnolia Jacket 3jLA4Rq5
Natuur en Milieufederatie DrentheShopping 18code Y4cf in Pe zakbond Pinko 1h20dh PXkZiu Hertenkamp 6 9401 HL Assen Tel: 0592 – 311150Cross Dames Schoenen Casual ademend Sneakers Trendy vrijetijdsschoenen gebonden BoeWrdCx E-mail: [email protected] Contact Shopping 18code Y4cf in Pe zakbond Pinko 1h20dh PXkZiu
Ralph Maat Leer jasje L jasje Nieuw Leren Bruin LaurenLeren nOwNvm8y0
Tech Vera Navy Bradley Rugzak Classic JcFKuTl135
Shopping 18code Y4cf in Pe zakbond Pinko 1h20dh PXkZiu

Copyright © 2019 Heel Drenthe Zoemt

Shopping 18code Y4cf in Pe zakbond Pinko 1h20dh PXkZiu
Shopping 18code Y4cf in Pe zakbond Pinko 1h20dh PXkZiu