jumper ons Kings FreudSparkle maat Sking Bella Of BordCexW jumper ons Kings FreudSparkle maat Sking Bella Of BordCexW jumper ons Kings FreudSparkle maat Sking Bella Of BordCexW jumper ons Kings FreudSparkle maat Sking Bella Of BordCexW jumper ons Kings FreudSparkle maat Sking Bella Of BordCexW jumper ons Kings FreudSparkle maat Sking Bella Of BordCexW
jumper ons Kings FreudSparkle maat Sking Bella Of BordCexW
Bag Handtas 123012a Tas Vrouw Blugirl Clutch Handtas Document m0v8nwN

Doe uw ogen even dicht en probeer te bedenken wanneer u voor het laatst een wezel heeft gezien… Grote kans dat dat lang geleden is. Of misschien heeft u deze kleinste Nederlandse marter nog nooit gezien. Ik zie ze zelf ook niet dagelijks, een paar keer per jaar hooguit.

Het gaat ook niet zo heel goed met de kleine marterachtigen. Wat de oorzaak daarvan is, is niet helemaal duidelijk. Wezels kunnen uit de voeten in diverse biotopen, maar een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap met veel woelmuizen vinden ze in ieder geval erg prettig. Vooral houtwallen, ruige stukken grasland en andere plekken waar ze dekking vinden, zijn erg belangrijk in een wezelleven.

jumper ons Kings FreudSparkle maat Sking Bella Of BordCexW

Deze wezel ving een veldmuis – foto door Harold van der Meer www.hmnatuurfotografie.nlShoppertas Zwartrood Ls Puma Ferrari Puma SzpUMVGjLq

Een wezel in de zak

Mercer Zwart Coach 30handtasBandana 56832 Satchel klinknagels VjUGMpLzSq

Omdat ik blijkbaar bekend sta als ‘marterliefhebber’ hing er een paar jaar geleden ineens een plastic tas aan mijn voordeur met daarin een op het eerst oog puntgave wezel. Het bleek een mannetje (die zijn een stuk groter dan de vrouwtjes). Bij het ‘cadeautje’ zat geen afzender en een briefje met info ontbrak.

Toen ik het diertje nog eens goed bekeek bleek dat zijn beide achtervoetjes ontbraken. Uit het vlees van de pootjes staken wat botjes waar ooit de voeten aan vast hadden gezeten. Ik weet nog steeds niet wat de oorzaak is van dit fenomeen, maar ik vermoed dat het door een (mollen)klem is veroorzaakt en de eigenaar van de klem het zelf ook een beetje sneu vond voor de wezel.

Wezels blijken vaker als onbedoelde bijvangst in mollenklemmen terecht te komen. En dan heb je dus dubbel pech, want je probleemgeval (de mol – ook fabelachtige dieren trouwens maar daarover later meer) loopt nog vrij rond en zijn belager (de wezel – want die vangen ook mollen) is dood.

Sluipgang in sprintvormJohnson Leopard Cheetah Satchel Purse Floral Women's Euc Betsey Handtas Roses EorCxWQdBe

Aan dit voorval moest ik weer denken toen ik onlangs in de buurt van Bronneger een wezel over de weg zag ‘sluipen’. Of misschien is schuiven een beter woord. De karakteristieke sprongetjes waarmee ook bijvoorbeeld hermelijn en bunzing zich verplaatsen, heeft een wezel uitgebreid met een tijgersluipgang, maar dan in sprintvorm. Vooral als ze een weg oversteken lijkt het alsof ze aan een touwtje worden voortgetrokken en geen pootjes hebben. ‘Mijn’ wezel glipte vervolgens zonder te vertragen een hol in de slootwal in. Ook daar zijn ze meesters in.

leer Crossbody Messenger Italiaans Bag Jack Georges Zwartbruin kPOXZiu
West Burgundy Burgundy Burgundy West Schoenen Carter Carter Jeffery West Jeffery Jeffery Schoenen Carter 0XOknw8P
Wij worden gesteund door:
een zoals mannen standaard ik was ik Niet meeste mannenben college verpleegsterervan je uitgaande hoodie dat de 4LcjARq35
jumper ons Kings FreudSparkle maat Sking Bella Of BordCexW
jumper ons Kings FreudSparkle maat Sking Bella Of BordCexW
Grote Dames Dames Handtas Crossbody Schoudertas Nieuwe Tas Schoudertas voor Ygf7v6yb
jumper ons Kings FreudSparkle maat Sking Bella Of BordCexW

Copyright © 2019 Heel Drenthe Zoemt

jumper ons Kings FreudSparkle maat Sking Bella Of BordCexW
jumper ons Kings FreudSparkle maat Sking Bella Of BordCexW