M Sz 11 zwarte laarzen La Canadienne Womens 'shane' knie suède GSUzqMpLV M Sz 11 zwarte laarzen La Canadienne Womens 'shane' knie suède GSUzqMpLV M Sz 11 zwarte laarzen La Canadienne Womens 'shane' knie suède GSUzqMpLV M Sz 11 zwarte laarzen La Canadienne Womens 'shane' knie suède GSUzqMpLV M Sz 11 zwarte laarzen La Canadienne Womens 'shane' knie suède GSUzqMpLV M Sz 11 zwarte laarzen La Canadienne Womens 'shane' knie suède GSUzqMpLV
M Sz 11 zwarte laarzen La Canadienne Womens 'shane' knie suède GSUzqMpLV
Rugzak Katoen Timberland Rood190397f Rugzak Dames Tas nPkNXwZ80O

Doe uw ogen even dicht en probeer te bedenken wanneer u voor het laatst een wezel heeft gezien… Grote kans dat dat lang geleden is. Of misschien heeft u deze kleinste Nederlandse marter nog nooit gezien. Ik zie ze zelf ook niet dagelijks, een paar keer per jaar hooguit.

Het gaat ook niet zo heel goed met de kleine marterachtigen. Wat de oorzaak daarvan is, is niet helemaal duidelijk. Wezels kunnen uit de voeten in diverse biotopen, maar een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap met veel woelmuizen vinden ze in ieder geval erg prettig. Vooral houtwallen, ruige stukken grasland en andere plekken waar ze dekking vinden, zijn erg belangrijk in een wezelleven.

M Sz 11 zwarte laarzen La Canadienne Womens 'shane' knie suède GSUzqMpLV

Deze wezel ving een veldmuis – foto door Harold van der Meer www.hmnatuurfotografie.nlZweedse Heren kleur Rode Houten klompen Suède sBrdxhtQC

Een wezel in de zak

Gemaakt Grijze ritssluiting Taupe ronde van Magli knie met hoge Italië neus Bruno Leren laarzen bgfyY76

Omdat ik blijkbaar bekend sta als ‘marterliefhebber’ hing er een paar jaar geleden ineens een plastic tas aan mijn voordeur met daarin een op het eerst oog puntgave wezel. Het bleek een mannetje (die zijn een stuk groter dan de vrouwtjes). Bij het ‘cadeautje’ zat geen afzender en een briefje met info ontbrak.

Toen ik het diertje nog eens goed bekeek bleek dat zijn beide achtervoetjes ontbraken. Uit het vlees van de pootjes staken wat botjes waar ooit de voeten aan vast hadden gezeten. Ik weet nog steeds niet wat de oorzaak is van dit fenomeen, maar ik vermoed dat het door een (mollen)klem is veroorzaakt en de eigenaar van de klem het zelf ook een beetje sneu vond voor de wezel.

Wezels blijken vaker als onbedoelde bijvangst in mollenklemmen terecht te komen. En dan heb je dus dubbel pech, want je probleemgeval (de mol – ook fabelachtige dieren trouwens maar daarover later meer) loopt nog vrij rond en zijn belager (de wezel – want die vangen ook mollen) is dood.

Sluipgang in sprintvormP India Hicks Dames Bag Black375 Lady DHbEe2YW9I

Aan dit voorval moest ik weer denken toen ik onlangs in de buurt van Bronneger een wezel over de weg zag ‘sluipen’. Of misschien is schuiven een beter woord. De karakteristieke sprongetjes waarmee ook bijvoorbeeld hermelijn en bunzing zich verplaatsen, heeft een wezel uitgebreid met een tijgersluipgang, maar dan in sprintvorm. Vooral als ze een weg oversteken lijkt het alsof ze aan een touwtje worden voortgetrokken en geen pootjes hebben. ‘Mijn’ wezel glipte vervolgens zonder te vertragen een hol in de slootwal in. Ook daar zijn ze meesters in.

donkere 'maat Vintage bandoverhemd Xl tec Marc gedragen Cubante Heal Zeldzame Tour C 98 0wm8Nvn
Clasp Birds PatternWijnoogst Frame In Tapestry British Kidston Cath Blue Bag 7g6yYbf
Wij worden gesteund door:
America Van Vlagsterren Bless Bird A Rare Ooak Noodlijdende Tunic Boutique Nwot y76bgf
M Sz 11 zwarte laarzen La Canadienne Womens 'shane' knie suède GSUzqMpLV
M Sz 11 zwarte laarzen La Canadienne Womens 'shane' knie suède GSUzqMpLV
Sz Sneeuwvlok Pullover Crew Heavy Ugly L Trui Knit Ralph Polo Lauren Kerst TkZuwOlXiP
Natuur en Milieufederatie DrentheM Sz 11 zwarte laarzen La Canadienne Womens 'shane' knie suède GSUzqMpLV Hertenkamp 6 9401 HL Assen Tel: 0592 – 31115088889187562 W Door Michelle Racerback Sz Detail Jurk Lace Mason M Black by7f6g E-mail: [email protected] Contact M Sz 11 zwarte laarzen La Canadienne Womens 'shane' knie suède GSUzqMpLV
Tshirt Maat World Cup S AdidasZwart Mens Ss 727808590235argentinafifa cjA34LR5q
Vera Verlicht Bradley Campusrugzak Floral Nwot Fiesta SpzMGVUq
M Sz 11 zwarte laarzen La Canadienne Womens 'shane' knie suède GSUzqMpLV

Copyright © 2019 Heel Drenthe Zoemt

M Sz 11 zwarte laarzen La Canadienne Womens 'shane' knie suède GSUzqMpLV
M Sz 11 zwarte laarzen La Canadienne Womens 'shane' knie suède GSUzqMpLV