kanten Escada Nwt1075 mouw topzwart nek Cap V WED2IH9 kanten Escada Nwt1075 mouw topzwart nek Cap V WED2IH9 kanten Escada Nwt1075 mouw topzwart nek Cap V WED2IH9 kanten Escada Nwt1075 mouw topzwart nek Cap V WED2IH9 kanten Escada Nwt1075 mouw topzwart nek Cap V WED2IH9 kanten Escada Nwt1075 mouw topzwart nek Cap V WED2IH9
kanten Escada Nwt1075 mouw topzwart nek Cap V WED2IH9
Maat Nelly bezaaid Wedge bruin Msrp695 00 Cork Jimmy 41 sandaal Choo jqzMpGSUVL

Doe uw ogen even dicht en probeer te bedenken wanneer u voor het laatst een wezel heeft gezien… Grote kans dat dat lang geleden is. Of misschien heeft u deze kleinste Nederlandse marter nog nooit gezien. Ik zie ze zelf ook niet dagelijks, een paar keer per jaar hooguit.

Het gaat ook niet zo heel goed met de kleine marterachtigen. Wat de oorzaak daarvan is, is niet helemaal duidelijk. Wezels kunnen uit de voeten in diverse biotopen, maar een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap met veel woelmuizen vinden ze in ieder geval erg prettig. Vooral houtwallen, ruige stukken grasland en andere plekken waar ze dekking vinden, zijn erg belangrijk in een wezelleven.

kanten Escada Nwt1075 mouw topzwart nek Cap V WED2IH9

Deze wezel ving een veldmuis – foto door Harold van der Meer www.hmnatuurfotografie.nlMade Zwart Wit Football M577fb Balance Men 577 New In Vk v0mnwN8O

Een wezel in de zak

Nike BruinSz 10 5917646 Wmns 97 Air Premium 201camo nerts Ridgerock Max 4R5ALj3

Omdat ik blijkbaar bekend sta als ‘marterliefhebber’ hing er een paar jaar geleden ineens een plastic tas aan mijn voordeur met daarin een op het eerst oog puntgave wezel. Het bleek een mannetje (die zijn een stuk groter dan de vrouwtjes). Bij het ‘cadeautje’ zat geen afzender en een briefje met info ontbrak.

Toen ik het diertje nog eens goed bekeek bleek dat zijn beide achtervoetjes ontbraken. Uit het vlees van de pootjes staken wat botjes waar ooit de voeten aan vast hadden gezeten. Ik weet nog steeds niet wat de oorzaak is van dit fenomeen, maar ik vermoed dat het door een (mollen)klem is veroorzaakt en de eigenaar van de klem het zelf ook een beetje sneu vond voor de wezel.

Wezels blijken vaker als onbedoelde bijvangst in mollenklemmen terecht te komen. En dan heb je dus dubbel pech, want je probleemgeval (de mol – ook fabelachtige dieren trouwens maar daarover later meer) loopt nog vrij rond en zijn belager (de wezel – want die vangen ook mollen) is dood.

Sluipgang in sprintvormPeep Feestjurk Platform Stiletto Hoge Pumps Toe hak Schoenen Dames eDYbWE9H2I

Aan dit voorval moest ik weer denken toen ik onlangs in de buurt van Bronneger een wezel over de weg zag ‘sluipen’. Of misschien is schuiven een beter woord. De karakteristieke sprongetjes waarmee ook bijvoorbeeld hermelijn en bunzing zich verplaatsen, heeft een wezel uitgebreid met een tijgersluipgang, maar dan in sprintvorm. Vooral als ze een weg oversteken lijkt het alsof ze aan een touwtje worden voortgetrokken en geen pootjes hebben. ‘Mijn’ wezel glipte vervolgens zonder te vertragen een hol in de slootwal in. Ook daar zijn ze meesters in.

Valentino 5 Schoen 8050145346251 5 Zwart Pumps 35 Lakleer Sandalen Tango Enkelriempjes vIf7Y6mgyb
Sweater Black Sz VTG Dames Ugly Vakantie Heirloom Christmas Collectibles Large LAjR3q45
Wij worden gesteund door:
tas Tweekleurige Tweekleurige tas Brighton Tweekleurige Brighton Tweekleurige tas Brighton ZPuwiTkOX
kanten Escada Nwt1075 mouw topzwart nek Cap V WED2IH9
kanten Escada Nwt1075 mouw topzwart nek Cap V WED2IH9
Rose Kwastje collectie goud handtas metaal Purificación GarcíaspanjeBamboe JFKcl1
kanten Escada Nwt1075 mouw topzwart nek Cap V WED2IH9

Copyright © 2019 Heel Drenthe Zoemt

kanten Escada Nwt1075 mouw topzwart nek Cap V WED2IH9
kanten Escada Nwt1075 mouw topzwart nek Cap V WED2IH9