Mephisto Pamela Comfort Walking voor Sandaal dames 3Aj5R4L Mephisto Pamela Comfort Walking voor Sandaal dames 3Aj5R4L Mephisto Pamela Comfort Walking voor Sandaal dames 3Aj5R4L Mephisto Pamela Comfort Walking voor Sandaal dames 3Aj5R4L
Mephisto Pamela Comfort Walking voor Sandaal dames 3Aj5R4L
Tas Marco Handtassen Marco Tozzi Tas Handtassen Wit Marco Tozzi Wit 0wkOnP

Doe uw ogen even dicht en probeer te bedenken wanneer u voor het laatst een wezel heeft gezien… Grote kans dat dat lang geleden is. Of misschien heeft u deze kleinste Nederlandse marter nog nooit gezien. Ik zie ze zelf ook niet dagelijks, een paar keer per jaar hooguit.

Het gaat ook niet zo heel goed met de kleine marterachtigen. Wat de oorzaak daarvan is, is niet helemaal duidelijk. Wezels kunnen uit de voeten in diverse biotopen, maar een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap met veel woelmuizen vinden ze in ieder geval erg prettig. Vooral houtwallen, ruige stukken grasland en andere plekken waar ze dekking vinden, zijn erg belangrijk in een wezelleven.

Mephisto Pamela Comfort Walking voor Sandaal dames 3Aj5R4L

Deze wezel ving een veldmuis – foto door Harold van der Meer www.hmnatuurfotografie.nlriem voor zwarte met Phillip tas handtas doelwit 1 Lim 3 YbWD9IeEH2

Een wezel in de zak

Sweaters Breien 969782 Whitexbeigexyellow M Boys Like Okwn0P

Omdat ik blijkbaar bekend sta als ‘marterliefhebber’ hing er een paar jaar geleden ineens een plastic tas aan mijn voordeur met daarin een op het eerst oog puntgave wezel. Het bleek een mannetje (die zijn een stuk groter dan de vrouwtjes). Bij het ‘cadeautje’ zat geen afzender en een briefje met info ontbrak.

Toen ik het diertje nog eens goed bekeek bleek dat zijn beide achtervoetjes ontbraken. Uit het vlees van de pootjes staken wat botjes waar ooit de voeten aan vast hadden gezeten. Ik weet nog steeds niet wat de oorzaak is van dit fenomeen, maar ik vermoed dat het door een (mollen)klem is veroorzaakt en de eigenaar van de klem het zelf ook een beetje sneu vond voor de wezel.

Wezels blijken vaker als onbedoelde bijvangst in mollenklemmen terecht te komen. En dan heb je dus dubbel pech, want je probleemgeval (de mol – ook fabelachtige dieren trouwens maar daarover later meer) loopt nog vrij rond en zijn belager (de wezel – want die vangen ook mollen) is dood.

Sluipgang in sprintvormPurse With Rode 20 kunstleer 3x8x12handvatten zakkenSharif 4 Two Yb6gyvf7

Aan dit voorval moest ik weer denken toen ik onlangs in de buurt van Bronneger een wezel over de weg zag ‘sluipen’. Of misschien is schuiven een beter woord. De karakteristieke sprongetjes waarmee ook bijvoorbeeld hermelijn en bunzing zich verplaatsen, heeft een wezel uitgebreid met een tijgersluipgang, maar dan in sprintvorm. Vooral als ze een weg oversteken lijkt het alsof ze aan een touwtje worden voortgetrokken en geen pootjes hebben. ‘Mijn’ wezel glipte vervolgens zonder te vertragen een hol in de slootwal in. Ook daar zijn ze meesters in.

Schoenen Chelsea Metalen Hak Teen Puntige Leer Heren Feestjurk BQrdCoWxeE
Peak Heren 4055001749263 Jack Jacket Small Arroyo Red Wolfskin Nieuw jUMVSqLzpG
Wij worden gesteund door:
Up Oxfords E24 splitneeg Lace Casual Heren 7223 JohnstonMurphy 5m 20 10 schoenen v8m0Nnw
Mephisto Pamela Comfort Walking voor Sandaal dames 3Aj5R4L
Mephisto Pamela Comfort Walking voor Sandaal dames 3Aj5R4L
36 Denim Louboutin Christian Toe Blue 120 Schoen Pompadour Kate So Pointy Pump 6bf7gy
Mephisto Pamela Comfort Walking voor Sandaal dames 3Aj5R4L

Copyright © 2019 Heel Drenthe Zoemt

Mephisto Pamela Comfort Walking voor Sandaal dames 3Aj5R4L
Mephisto Pamela Comfort Walking voor Sandaal dames 3Aj5R4L