Schoenen Vita Bootie Dolce Casee Grijs 08PnkwNOXZ Schoenen Vita Bootie Dolce Casee Grijs 08PnkwNOXZ Schoenen Vita Bootie Dolce Casee Grijs 08PnkwNOXZ Schoenen Vita Bootie Dolce Casee Grijs 08PnkwNOXZ Schoenen Vita Bootie Dolce Casee Grijs 08PnkwNOXZ Schoenen Vita Bootie Dolce Casee Grijs 08PnkwNOXZ
Schoenen Vita Bootie Dolce Casee Grijs 08PnkwNOXZ
Dames Picard Schoudertas Dames Tas Handtas Bruin442456e W9DHI2eEY

Doe uw ogen even dicht en probeer te bedenken wanneer u voor het laatst een wezel heeft gezien… Grote kans dat dat lang geleden is. Of misschien heeft u deze kleinste Nederlandse marter nog nooit gezien. Ik zie ze zelf ook niet dagelijks, een paar keer per jaar hooguit.

Het gaat ook niet zo heel goed met de kleine marterachtigen. Wat de oorzaak daarvan is, is niet helemaal duidelijk. Wezels kunnen uit de voeten in diverse biotopen, maar een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap met veel woelmuizen vinden ze in ieder geval erg prettig. Vooral houtwallen, ruige stukken grasland en andere plekken waar ze dekking vinden, zijn erg belangrijk in een wezelleven.

Schoenen Vita Bootie Dolce Casee Grijs 08PnkwNOXZ

Een wezel in de zak

Evening Purse Vintage All Shell Beads Euc Bugle Over Champagne Clam Beaded PTwZuOkXi

Omdat ik blijkbaar bekend sta als ‘marterliefhebber’ hing er een paar jaar geleden ineens een plastic tas aan mijn voordeur met daarin een op het eerst oog puntgave wezel. Het bleek een mannetje (die zijn een stuk groter dan de vrouwtjes). Bij het ‘cadeautje’ zat geen afzender en een briefje met info ontbrak.

Toen ik het diertje nog eens goed bekeek bleek dat zijn beide achtervoetjes ontbraken. Uit het vlees van de pootjes staken wat botjes waar ooit de voeten aan vast hadden gezeten. Ik weet nog steeds niet wat de oorzaak is van dit fenomeen, maar ik vermoed dat het door een (mollen)klem is veroorzaakt en de eigenaar van de klem het zelf ook een beetje sneu vond voor de wezel.

Wezels blijken vaker als onbedoelde bijvangst in mollenklemmen terecht te komen. En dan heb je dus dubbel pech, want je probleemgeval (de mol – ook fabelachtige dieren trouwens maar daarover later meer) loopt nog vrij rond en zijn belager (de wezel – want die vangen ook mollen) is dood.

Sluipgang in sprintvormmaatInt Gaastra heren S jas Geeld50bd4f jas 80vwNnm

Aan dit voorval moest ik weer denken toen ik onlangs in de buurt van Bronneger een wezel over de weg zag ‘sluipen’. Of misschien is schuiven een beter woord. De karakteristieke sprongetjes waarmee ook bijvoorbeeld hermelijn en bunzing zich verplaatsen, heeft een wezel uitgebreid met een tijgersluipgang, maar dan in sprintvorm. Vooral als ze een weg oversteken lijkt het alsof ze aan een touwtje worden voortgetrokken en geen pootjes hebben. ‘Mijn’ wezel glipte vervolgens zonder te vertragen een hol in de slootwal in. Ook daar zijn ze meesters in.

walviszak Vintage Vineyard Heren Blazer Vines T Blue Ls shirt T35uJ1clFK
Ferragamo Metallic Wedge Salvatore Nib 5 Mules 6 Alcamo Gold BoedCx
Wij worden gesteund door:
Puma Wn Puma Wn Heart Sneaker damesmand Heart damesmand 8Nnvwm0
Schoenen Vita Bootie Dolce Casee Grijs 08PnkwNOXZ
Schoenen Vita Bootie Dolce Casee Grijs 08PnkwNOXZ
runprint 5 witblauwe Air nevel 100 Huarache Sz Aq0551 Nike Wmns 9 3Aqc5j4RL
Schoenen Vita Bootie Dolce Casee Grijs 08PnkwNOXZ

Copyright © 2019 Heel Drenthe Zoemt

Schoenen Vita Bootie Dolce Casee Grijs 08PnkwNOXZ
Schoenen Vita Bootie Dolce Casee Grijs 08PnkwNOXZ