Bric's rugzak City chocoladebruine witte lederen contrasterende stiksels met MpqUzSGV Bric's rugzak City chocoladebruine witte lederen contrasterende stiksels met MpqUzSGV Bric's rugzak City chocoladebruine witte lederen contrasterende stiksels met MpqUzSGV Bric's rugzak City chocoladebruine witte lederen contrasterende stiksels met MpqUzSGV Bric's rugzak City chocoladebruine witte lederen contrasterende stiksels met MpqUzSGV Bric's rugzak City chocoladebruine witte lederen contrasterende stiksels met MpqUzSGV
Bric's rugzak City chocoladebruine witte lederen contrasterende stiksels met MpqUzSGV
Adidas 7 Englewood basketbalschoenen maat Mens 0wOknP

Doe uw ogen even dicht en probeer te bedenken wanneer u voor het laatst een wezel heeft gezien… Grote kans dat dat lang geleden is. Of misschien heeft u deze kleinste Nederlandse marter nog nooit gezien. Ik zie ze zelf ook niet dagelijks, een paar keer per jaar hooguit.

Het gaat ook niet zo heel goed met de kleine marterachtigen. Wat de oorzaak daarvan is, is niet helemaal duidelijk. Wezels kunnen uit de voeten in diverse biotopen, maar een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap met veel woelmuizen vinden ze in ieder geval erg prettig. Vooral houtwallen, ruige stukken grasland en andere plekken waar ze dekking vinden, zijn erg belangrijk in een wezelleven.

Bric's rugzak City chocoladebruine witte lederen contrasterende stiksels met MpqUzSGV

Deze wezel ving een veldmuis – foto door Harold van der Meer www.hmnatuurfotografie.nlMonrow Pullover Kangaroo SweatshirtDames Ash Super Soft Xs PZkXiuTlwO

Een wezel in de zak

Heren Allen voor Edmonds OxfordKies Szcolor Yorktown F1lJuKTc3

Omdat ik blijkbaar bekend sta als ‘marterliefhebber’ hing er een paar jaar geleden ineens een plastic tas aan mijn voordeur met daarin een op het eerst oog puntgave wezel. Het bleek een mannetje (die zijn een stuk groter dan de vrouwtjes). Bij het ‘cadeautje’ zat geen afzender en een briefje met info ontbrak.

Toen ik het diertje nog eens goed bekeek bleek dat zijn beide achtervoetjes ontbraken. Uit het vlees van de pootjes staken wat botjes waar ooit de voeten aan vast hadden gezeten. Ik weet nog steeds niet wat de oorzaak is van dit fenomeen, maar ik vermoed dat het door een (mollen)klem is veroorzaakt en de eigenaar van de klem het zelf ook een beetje sneu vond voor de wezel.

Wezels blijken vaker als onbedoelde bijvangst in mollenklemmen terecht te komen. En dan heb je dus dubbel pech, want je probleemgeval (de mol – ook fabelachtige dieren trouwens maar daarover later meer) loopt nog vrij rond en zijn belager (de wezel – want die vangen ook mollen) is dood.

Sluipgang in sprintvorm7 5 en paarse Roze cowboylaarzen leren OTXZwkilPu

Aan dit voorval moest ik weer denken toen ik onlangs in de buurt van Bronneger een wezel over de weg zag ‘sluipen’. Of misschien is schuiven een beter woord. De karakteristieke sprongetjes waarmee ook bijvoorbeeld hermelijn en bunzing zich verplaatsen, heeft een wezel uitgebreid met een tijgersluipgang, maar dan in sprintvorm. Vooral als ze een weg oversteken lijkt het alsof ze aan een touwtje worden voortgetrokken en geen pootjes hebben. ‘Mijn’ wezel glipte vervolgens zonder te vertragen een hol in de slootwal in. Ook daar zijn ze meesters in.

Gevlochten Clutch Bruin Geweven 13 Portemonnee Elliot Lucca Handtas Baguette Leer n8wmN0
Adams leer Satchel Taupe Dames handtas H24 Laura Nieuw CoWrdxBe
Transparante Dragerverpakking handgrepen plastic draagtas Shopper recyclage Doorzichtigevinyl W2E9eIYDH
Natuur en Milieufederatie DrentheBric's rugzak City chocoladebruine witte lederen contrasterende stiksels met MpqUzSGV Hertenkamp 6 9401 HL Assen Tel: 0592 – 311150MuleChoose Finn ComfortSoft Aussee Womens Szcolor wknO0P E-mail: [email protected] Contact Bric's rugzak City chocoladebruine witte lederen contrasterende stiksels met MpqUzSGV
pumps Nieuw lederen Suède 37 EU Damesschoenen 75 schoenen Aquazzura Zwart Rome ZkXuPi
Air Oxford Haan zwart maat D Schoenen Heren 9 lederen Cole 9d HD2IE9
Bric's rugzak City chocoladebruine witte lederen contrasterende stiksels met MpqUzSGV

Copyright © 2019 Heel Drenthe Zoemt

Bric's rugzak City chocoladebruine witte lederen contrasterende stiksels met MpqUzSGV
Bric's rugzak City chocoladebruine witte lederen contrasterende stiksels met MpqUzSGV