Spade Handtas Cameron Small Streetzwart Candace Kate qLA4Rj35 Spade Handtas Cameron Small Streetzwart Candace Kate qLA4Rj35 Spade Handtas Cameron Small Streetzwart Candace Kate qLA4Rj35 Spade Handtas Cameron Small Streetzwart Candace Kate qLA4Rj35 Spade Handtas Cameron Small Streetzwart Candace Kate qLA4Rj35 Spade Handtas Cameron Small Streetzwart Candace Kate qLA4Rj35
Spade Handtas Cameron Small Streetzwart Candace Kate qLA4Rj35
Skulls Container Food Bag Lunch Tote Insulated Betsey Nr Johnson PXnOk08w

Doe uw ogen even dicht en probeer te bedenken wanneer u voor het laatst een wezel heeft gezien… Grote kans dat dat lang geleden is. Of misschien heeft u deze kleinste Nederlandse marter nog nooit gezien. Ik zie ze zelf ook niet dagelijks, een paar keer per jaar hooguit.

Het gaat ook niet zo heel goed met de kleine marterachtigen. Wat de oorzaak daarvan is, is niet helemaal duidelijk. Wezels kunnen uit de voeten in diverse biotopen, maar een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap met veel woelmuizen vinden ze in ieder geval erg prettig. Vooral houtwallen, ruige stukken grasland en andere plekken waar ze dekking vinden, zijn erg belangrijk in een wezelleven.

Spade Handtas Cameron Small Streetzwart Candace Kate qLA4Rj35

Deze wezel ving een veldmuis – foto door Harold van der Meer www.hmnatuurfotografie.nlBadgley Dames crossbody lederen kersen Mischka 1147 SUVpzM

Een wezel in de zak

Tundra Sweater 3d Canada Maat 1x hals 100Katoen V Meerkleurig RL3Ajq54

Omdat ik blijkbaar bekend sta als ‘marterliefhebber’ hing er een paar jaar geleden ineens een plastic tas aan mijn voordeur met daarin een op het eerst oog puntgave wezel. Het bleek een mannetje (die zijn een stuk groter dan de vrouwtjes). Bij het ‘cadeautje’ zat geen afzender en een briefje met info ontbrak.

Toen ik het diertje nog eens goed bekeek bleek dat zijn beide achtervoetjes ontbraken. Uit het vlees van de pootjes staken wat botjes waar ooit de voeten aan vast hadden gezeten. Ik weet nog steeds niet wat de oorzaak is van dit fenomeen, maar ik vermoed dat het door een (mollen)klem is veroorzaakt en de eigenaar van de klem het zelf ook een beetje sneu vond voor de wezel.

Wezels blijken vaker als onbedoelde bijvangst in mollenklemmen terecht te komen. En dan heb je dus dubbel pech, want je probleemgeval (de mol – ook fabelachtige dieren trouwens maar daarover later meer) loopt nog vrij rond en zijn belager (de wezel – want die vangen ook mollen) is dood.

Sluipgang in sprintvormWaterproof Trenton Nieuw maat Elk Winterlaars 12 Heren Woods Zwart 1c3TFJlK

Aan dit voorval moest ik weer denken toen ik onlangs in de buurt van Bronneger een wezel over de weg zag ‘sluipen’. Of misschien is schuiven een beter woord. De karakteristieke sprongetjes waarmee ook bijvoorbeeld hermelijn en bunzing zich verplaatsen, heeft een wezel uitgebreid met een tijgersluipgang, maar dan in sprintvorm. Vooral als ze een weg oversteken lijkt het alsof ze aan een touwtje worden voortgetrokken en geen pootjes hebben. ‘Mijn’ wezel glipte vervolgens zonder te vertragen een hol in de slootwal in. Ook daar zijn ze meesters in.

Puma Nwt Blauw X Logo Jas Authentiek Wit Heren Rood Xxl Monogram Trainingspak Mcm SzVpUM
geel National kraag groen Summer Dress V Mulberry Printing Women Silk FTK3Jl1c
Wij worden gesteund door:
gelaagde XS hals Olivia V Alice Moore tuniekjurkmaat uZXPiOkT
Spade Handtas Cameron Small Streetzwart Candace Kate qLA4Rj35
Spade Handtas Cameron Small Streetzwart Candace Kate qLA4Rj35
Grote Nieuwe hond Rose Pink Tote zak Husky Bowling Pleather portemonnee Gift Chala hoQdCrsBtx
Natuur en Milieufederatie DrentheSpade Handtas Cameron Small Streetzwart Candace Kate qLA4Rj35 Hertenkamp 6 9401 HL Assen Tel: 0592 – 311150Lowe Stopverf Franco Sarto by Foulard Bootie Dames lederen ritssluiting H92IEYWD E-mail: [email protected] Contact Spade Handtas Cameron Small Streetzwart Candace Kate qLA4Rj35
it enkellaarsjes4860 Damesschoenen Fru Damesschoenen Fru it kiPuOXZ
Armani Blauw Heren Messenger Crosbody Bag CxorBeWQd
Spade Handtas Cameron Small Streetzwart Candace Kate qLA4Rj35

Copyright © 2019 Heel Drenthe Zoemt

Spade Handtas Cameron Small Streetzwart Candace Kate qLA4Rj35
Spade Handtas Cameron Small Streetzwart Candace Kate qLA4Rj35